Várható hőmérsékletek az országban 2018. május 5-én, 14 óra magasságában (forrás: OMSZ / met.hu)

Kánikula várható ma is, irány a strand!

Durván felpörgött a nyár: a tegnapi melegrekord után ma is bőven strandidő várható, és már a Balatonba, Velencei tóba is bele lehet merészkedni.

Az eddigi május 4-i országos melegrekord 32,0 fok volt, amelyet 1946-ban Kaposváron mértek. Az új rekordot tegnaptó kezdve Edelény tartja, ahol 32,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Úgy látszik, egyelőre folytatódnak tehát az előző hónapban tapasztaltak: az idei április is már több mint 4,5 Celsius-fokkal volt melegebb a szokásosnál, sok helyen több évtizedes melegrekordok dőltek meg; 1901 óta ez volt a legmelegebb április.

Szombaton délelőttre a nyugati, délnyugati megyékben is felszakadozik, csökken a felhőzet, és a fátyol– és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap. Az ország északkeleti felén ugyanakkor csaknem zavartalan napsütés valószínű – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Délután már inkább csak a déli megyékben alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet napközben a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között várható. Késő estére 19, 25 fok közé hűl le a levegő.

A Balaton 20-22 fokos, a Velencei-tó 23 fokos.

Érdemes tehát strandolós programot tervezni mára, mert a jövő hét elején aztán több fokot hűl az idő:

Várható hőmérsékletek az országban 2018. május 5-én, 14 óra magasságában (forrás: OMSZ / met.hu)