Vihar (fotó: Pixabay)

Visszatérnek a zivatarok keddtől – mutatjuk, mi vár rád

A napsütéses, nyugodt hétfő után záporos, zivataros idő jön kedden, és a jelek szerdán szerdán sem megy majd ritkaságszámba egy kis égzengés. A hét második felétől viszont megint olyan meleg lesz, hogy fürdőgatyában mész dolgozni is, ugyanakkor egy hidegfrontra is van kilátás, ami szintén csavar egyet az időjáráson.

Hogy szeszélyes idő várható a héten, arról már vasárnap írtunk. Most viszont az Időkép elkészítette a legfrissebb előrejelzést, ami szerint kedden dőreség lesz esernyő nélkül elindulnod reggel otthonról.

A prognózisban ugyanis az áll, hogy május 8-án zömmel mindenütt napos időre van kilátás, záporok azonban már a nap elejétől is kialakulhatnak az északi megyékben.

A nap folyamán sokfelé számíthatsz záporokra, de zivatarokra is jó esély van, főként az ország északi felén és a Dunántúlon dörrenhet meg az ég. Zivatarok környezetében viharos széllökések, felhőszakadás, kevés helyen akár apró szemű jégeső is előfordulhat, a keleties szél a zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkülhet.

Az Időkép szerint hajnalban 7-13 fokig hűl a levegő, a legmelegebb órákban 21-27 fokot mutat majd a hőmérő.

Szerdán a déli és dunántúli tájakon ködösen, párásan indulhat a reggel. Napközben a napsütéses órákat követően intenzív lesz a gomolyfelhő-képződés, délután északon és a középső országrészben alakulhatnak ki zivatarok, kisebb záporok azonban bárhol előfordulhatnak. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, a keleties szél főként a Tisza vonalában élénkülhet meg – vélik a szakemberek. Napközben 22-28 fok lesz a zivataros tájakon rövid időn belül több fokkal is visszaeshet a hőmérséklet.

Csütörtökön visszatér a nyáriasan meleg idő, a maximum-hőmérséklet újra többfelé megközelítheti a 30 fokot – áll a prognózisban. A délkeleti szél élénk, északkeleten erős lehet, sokfelé lehet egy-egy zápor, zivatar.

Pénteken egy gyenge hidegfront által északiasra fordul a légmozgás, ez okozhat a Dunántúlon szélerősödést is. A hőmérsékleti értékek azonban nem esnek vissza, főként a Dunától keletre akár 30 fok is lehet. A hét utolsó munkanapja a csütörtökhöz hasonlóan záporos, zivataros lehet.

Vihar (fotó: Pixabay)