Személyautók felhőszakadás után a vízzel borított Szilágyi Erzsébet fasoron 2018. május 12-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Térkép: itt lehetnek a legnagyobb esők szombaton

A szombatot sem úszod meg egy-egy kiadós zuhé nélkül – figyeleztet az meteorológia. Sokfelé várható heves zivatar és felhőszakadás is, mutatjuk a figyelmeztető térképet, és már előre szólunk: nem árt, ha esőkabáttal indulsz el otthonról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint szombaton a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, a Dunántúl nyugati részén lehet kevesebb a felhő. A délutáni órákban több helyen, kisebb eséllyel az ország nyugati tájain számíthatsz záporra, zivatarra, néhol felhőszakadásra.

A változó irányú szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 fok között valószínű, a keleti, délkeleti tájakon lesz a melegebb.

A várható zivatarok és felhőszakadások miatt számos megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Vasárnap gomolyfelhős, napos időre van kilátá, szórványosan, nagyobb számban inkább a Dunától keletre alakulhat ki zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, szélerősödés zivatar környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között várható.

Személyautók felhőszakadás után a vízzel borított Szilágyi Erzsébet fasoron 2018. május 12-én. MTI Fotó: Mohai Balázs