Vihar (fotó: pixabay)

Időjárás: megjött a legrosszabb hír a hétvége kapcsán

Június első napjaiban is marad a fülledt meleg, pénteken 34 fok is lehet. A hétvégére azonban elromlik az idő, ha kirándulást tervezel, az alábbiakkal okvetlenül számolj.

Rekkenő hőségben zajlik le az őrségváltás a május és a június között, az Időkép szerint elsején, pénteken 29-34 fokra van kilátás. Sajnos azonban több gomolyfelhőre kell számítani, és szórványosan, elsősorban a nyugati, délnyugati tájakon és északon, északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

A hőséget a záporokon, zivatarokon túl a nyugati, északnyugati országrészben a megélénkülő délies szél enyhítheti.

A prognózis szerint szombaton és vasárnap is marad a meleg idő, de esősebb lesz a héten megszokottnál. Az Időkép azt írja, június első hétvégéjén nedvesebb, labilisabb légtömegek alakítják az időjárást. A napsütést gyakran zavarja majd erős gomolyfelhő-képződés, szombaton és vasárnap többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani.

A szakemberek úgy vélik, elsősorban a keleti országrészben épülhetnek ki jelentősebb összeáramlási vonalak (konvergenciavonalak), errefelé nagyobb területen is előfordulhatnak heves események, felhőszakadás, jégeső és viharos kifutószél formájában.

Mielőtt nekiindulsz a strandnak, okvetlenül csekkold, hogy van-e riasztás feléd, nehogy ott kapjon el valami instant ítéletidő.

Vihar (fotó: pixabay)