Fotó: bnpi.hu

Videó: így engedték szabadon az országot felforgató medvét

A szlovák-magyar határtól nem messze szabadon engedték azt a medvét, amely az elmúlt hetekben lázban tartotta az országot.

A mackó Szlovákia felől érkezett, június első napjaiban tűnt fel Csongrád megyében, pár nap alatt 300 kilométert barangolva Tömörkényig, majd Dócig jutott – idézte fel az Index. A medvét június 8-án kapták el Sándorfalvánál, mostanáig pedig a Szegedi Vadasparkban lakott.

A medvét június 13-án engedték szabadon a Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, az akcióról a Bükki Nemzeti Park részletesen be is számolt a honlapján. A szabadon engedésben mintegy 20 szakember vett részt, és a szlovák-magyar határ közelében adták vissza ismét a mackó szabadságát:

Mint írták, a medve barangolását széles körű szakmai összefogás kísérte az elmúlt napokban, s ez valósult meg a további sorsának eldöntésében is, amelyben a Nemzeti Park Igazgatóságok szakemberein túl az egyéb szakmai szervezetek is együtt gondolkodtak. A medve elengedésének helyszíneként végül olyan területet választottak ki a természetvédelmi szervezetek szakemberei, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll.

Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy egy vadon élő, több mint 10 éves egészséges nőstény medve vándorlását kísérhettük nyomon a médiának köszönhetően, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban folyamatosan igyekeznek majd figyelni a mozgását, s ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal közbelépnek.

Este kilenc óra körül vették át a két Igazgatóság szakemberei a medvét szállító ládát közel az elengedés helyétől. A célhoz már szakadó esőben érkezett a konvoj, talán ennek volt köszönhető, hogy a medve kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából. Végül azonban némi noszogatás után éjfél tájban meggondolta magát, s komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt.

Köszi a pezsgést, mackó koma!

Fotó: bnpi.hu