Fotó: Bored Panda / Amos Chapple

5 fokig hűlhet a levegő a nagy júniusi cidriben

Rendesen lehűlt a levegő péntekre, délután helyenként nem volt több 13 foknál. A folytatásban ennél is hűvösebb lehet, konkrétan félúton lesz a hőmérő higanyszála a fagypont és a 10 fok között.

A hét utolsó munkanapját ősszé változtató hidegfront munkáját az Időkép hőtérképénél beszédesebben semmivel sem tudjuk illusztrálni.

Az alábbi értékek a déluán 16 óra 50-es állapotot tükrözik, Somogyban, Baranyában és Bács-Kiskunban helyenként 13 fok volt, de 20 foknál nagyítóval sem találsz magasabb értéket, azt is csak elvétve, a nyugati határszélen:

Fotó: Időkép

A folyatásban nem tér vissza egy csapásra a nyár. A prognózis szerint az átvonult hidegfront mögött északnyugat felől több hullámban hűvös levegő érkezik.

Az Idkőkép azt írja, szombaton és vasárnap is számíthatsz hosszabb-rövidebb napos időszakokra, az időnként erősen megnövekvő felhőzetből a hétvége első napján főként északkeleten, vasárnap elszórtan – leginkább a Dunántúlon és északon, északkeleten – alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar.

Sokfelé lesz élénk, szombaton északon, északnyugaton erős az északnyugati szél, és bizony hűvös időre készülhetünk: Hajnalonként többnyire 7-12, a derült, szélcsendes, mélyebben fekvő tájakon 5-6, napközben 18-23 fokot mutat majd a hőmérő.

A hűvös levegő utánpótlása a jövő hét elején szűnik majd meg, de nem robban be egyből a kánikula. Hétfőn 20-25, kedden 23-27 fokra van kilátás.

Fotó: Bored Panda / Amos Chapple