Nem találják a Dunában a bombát – megszólalt a honvédség is

Nem találják a Dunában a bombát – megszólalt a honvédség is

Alighogy megírtuk, egy bomba miatt lezárják a fél belvárost és az Erzsébet hidat kedden délelőtt, a honvédség most azt közölte: egyelőre nem lépnek életbe a tervezett útlezárások és lakosságvédelmi intézkedések.

Markovics Zita, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje szerint a tervezett intézkedések bevezetése hosszú órákat is csúszhat,

mert a tűzszerész búvárok egyelőre nem találják a feltételezett robbanótestet.

Magyarázatképpen hozzáfűzte: a „robbanótestről”, annak GPS koordinátáit megadva, korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai tettek bejelentést a rendőrségen.

Mintegy harminc tűzszerész a koordináták alapján egy aknamentesítő hajóról keresik a „bombát”.

A kutatást nehezíti, hogy az érintett szakaszon a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak. A folyó sodrása erős és a látótávolság a „nullával” egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással képesek tájékozódni.

A hajóforgalmat, a helyszín biztosítása érdekében egy járőrhajóról rendőrök irányítják – tette hozzá a kommunikációs tiszt. Hangsúlyozta: amint megtalálják a feltételezett robbanószerkezetet és megkezdik a kiemelését, értesítik a lakosságot az útlezárásokról és a korlátozó intézkedésekről.

A tűzszerészek azt feltételezik, hogy egy 100 kilogrammos második világháborús szovjet légibomba lapul a Duna mélyén.