Felhőszakadás Budapesten (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Riasztást adtak ki, itt szakadhat hamarosan az eső

Szinte az ország egész területére figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat péntekre, reggel nyolc körül pedig számos járásban riasztás lépett életbe az órákon belül várható felhőszakadás miatt.

Már csütörtökön megírtuk, hogy a péntek esősnek ígérkezik. Sajnos nem történt csoda, az Országos Meteorológiai Szolgálat nem változtatta meg a várható kilátásokról szóló előrejelzését. Mint írták, a hét utolsó munkanapján az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap.

Az előrejelzés szerint többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, amelyet néhol felhőszakadás, jégeső kísérhet. Csapadékra legkisebb esély az északkeleti megyékben mutatkozik. Az északi, északkeleti szél olykor megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 27 és 33 fok között valószínű. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Az északkeleti csücsök kivételével minden megyére figyelmeztetést adtak ki:

Fotó: met.hu

A figyelmeztető előrejelzés szerint a déli óráktól szórványosan várhatóak zivatarok, legkisebb valószínűséggel az ország északkeleti megyéiben. Intenzívebb zivatarokra leginkább az ország déli felén, illetve a középső országrészben számíthatunk. A zivatarokban elsősorban felhőszakadás (20-40 mm csapadék), egy-egy helyen 60-70 km/h-t elérő szél és jégeső fordulhat elő. Az esti, késő esti órákban továbbra is labilis marad a légkör.

Reggel nyolc után riasztást is kiadtak több déli járásra, ahol pár órán belül már zuhoghat:

Fotó: met.hu

A szombat sem lesz száraz. A prognózis szerint a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több órára kisüt a nap, több helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között várható.

A hétvége első napjára is veszélyjelzést adtak ki:

Fotó: met.hu

Vasárnap már jobb idő lehet. Az előrejelzés szerint a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, ott kicsi a csapadék valószínűsége. Keleten eközben a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több órára kisüt a nap, helyenként valószínű zápor, zivatar. Az északi szél élénk, az Alpokalján és a Zempléni-hegység körül erős lesz, zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul.

Felhőszakadás Budapesten (MTI Fotó: Illyés Tibor)