Hőség - Párakapuk Győrben (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Nincs enyhülés: meghosszabbították a hőségriasztást

Vasárnap éjfélig meghosszabbította az ország egész területére még július 30-án kiadott hőségriasztást az országos tisztifőorvos. Szombaton minden megyére veszélyjelzést adtak ki a forróság miatt, van, ahol másodfokú a figyelmeztetés szintje.

A hőségriasztás meghosszabbításáról az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága tájékoztatta péntek délután az MTI-t. Azt írták: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések indokolták, hogy a hétfőn kiadott országos riasztást, amely pénteken éjfélig volt elrendelve, két nappal meghosszabbítsák.

Figyelmeztetésük szerint az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, a szív– és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyerekek pedig különösen veszélyeztetett helyzetben vannak.

Azt kérik, hogy a vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Mivel a melegben a koncentrációs készség is gyengül, az autósokat arra kérik: fokozott óvatossággal vezessenek. Ezen felül felhívták a lakosság figyelmét: ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, a legmelegebb órákban – 11 és 15 óra között – kerüljék a tűző napot, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől.

Nincs enyhülés

A jelenlegi előrejelzés szerint a hétvégén folytatódik a hőség. A maximumok általában 30 Celsius-fok felett lesznek, néhol pedig a leghidegebb órában is 25 fok körül alakul a hőmérséklet. Szombatra az összes megyére figyelmeztetést adtak ki a meleg miatt, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékre kapásból másodfokút.

Fotó: met.hu

A várható időjárásról itt írtunk részletesen:

Hőség - Párakapuk Győrben (MTI Fotó: Krizsán Csaba)