Nagyot zuhan a hőmérséklet napokon belül – térkép

Nagyot zuhan a hőmérséklet napokon belül – térkép

Első– és másodfokú figyelmeztetés él az országban a forróság miatt, csütörtökön és pénteken 37 fok is lehet. Érkezik azonban a felfrissülés, melyért tömegek fohászkodnak, és már azt is látni lehet, mennyit hűl majd az idő.

Ez a hét a nyár legforróbb időszaka, ráadásul immáron második hetet tart a gatyarohasztó idő. Amint azt korábban írtuk, szerdán Budapesten, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében másodfokú a figyelmeztetés, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat. Az ország többi megyéjében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Péntekig még a forróságé a világ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a csütörtök és a péntek még a forróság jegyében telik majd. Augusztus 9-én, csütörtökön a sok napsütés mellett csak kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő várható. A délutáni, kora esti órákban legfeljebb az északkeleti országrészben alakulhat ki néhol zápor, esetleg zivatar.

A délkeleti szél többfelé megélénkül, a Fertő-tó térségében időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 22 fok között alakul, de főként az Északi-középhegység völgyeiben ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között valószínű. Emiatt az ország összes megyéjében figyelmeztető előrejelzés él, északkeleten és Baranyában lehet egy kicsit élhetőbb a hőmérséklet:

Fotó: met.hu

Pénteken nagyrészt derült, napos idő várható, majd délután a Nyugat-Dunántúlon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés egy megérkező hidegfront miatt. Késő délutántól arrafelé már zápor, zivatar előfordulhat, heves zivatar sem kizárt.

A déli szél helyenként megélénkül, estefelé északnyugaton északnyugatira fordul és megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. Ez még nem hoz bitang lehűlést: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. A veszélyjelző térkép a meleg tekintetében nem változik sokat a csütörtökihez képest, ezúttal a Dunántúl lesz a jobb hely:

Fotó: met.hu

Betoppan a várva várt felfrissülés

Szombaton azonban már nem lesz ilyen meleg. A szakemberek szerint augusztus 11-én szakadozott felhőtakaró mellett általában mindenütt számíthatunk több órás napsütésre, sőt délkeleten, keleten alapvetően napos idő ígérkezik.

Eleinte a Dunántúlon többfelé, majd napközben a keleti, délkeleti megyék kivételével másutt is számíthatunk elszórtan záporra, zivatarra, felhőszakadás, heves zivatar is előfordulhat. Az északi, északnyugati szél megélénkül, olykor megerősödik, de zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg erős, illetve viharos széllökések.

És most jön a lényeg: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet délnyugaton 25, északkeleten, keleten 33 fok körül alakul.

Vasárnap a prognózis szerint általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadéknak kicsi az esélye. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között alakul.