A Fővárosi Állat- és Növénykert bejárata (fotó: Wikipedia.org)

Kitiltották a PET-palackos italokat a budapesti állatkert büféiből

Példamutató lépésre szánta el magát a Fővárosi Állat– és Növénykert: a vezetés mostantól megtiltja a PET-palackos italok árusítását az állatkerti büfékben. Szándékuk szerint nem csak a műanyagban fuldokló világ lesz egy kicsit kevésbé szemetes a lépéstől, hanem szemléletet is formálnak vele.

Az állatkert döntéséről a Tudatos Vásárló számolt be a minap. A cikk szerint az állatkert vezetése, felismerve az egyszer használatos palackok környezetterhelését, úgy döntött, száműzi a PET-palackokat a zoo területéről.

„A cél az értelmetlen hulladék csökkentése, ami nagyon fontos lenne, hiszen egy nemzetközi felmérés szerint percenként 1 millió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül a kukába (vagy a kuka mellé) világszerte.”

– írja a cikk.

„A vendéglátó-helyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyag hulladék mennyisége”

– idézte a Tudatos Vásárló Hanga Zoltán, az Budapesti Állatkert szóvivőjét. A büfékben kizárólag üveg és fém palackban árulhatnak üdítőket, az állatkertben pedig több helyen is találhatók olyan szelektív edények, ahová ezeket bedobhatják a látogatók.

Az állatkert szerint a fő cél a lépéssel a hulladékcsökkentés, de remélik, hogy a döntésnek szemléletformáló hatása is lesz. Ezért a témában készített információs anyagokkal is találkozhatnak az állatkert látogatói. Aki pedig szomjas, bármely csapnál megtöltheti az üvegét, kulacsát.

A Fővárosi Állat- és Növénykert bejárata (fotó: Wikipedia.org)