Horror: lódarazsak tízezrei szálltak meg egy jászberényi házat

Horror: lódarazsak tízezrei szálltak meg egy jászberényi házat

Egyre több lódarázsra lett figyelmes egy jászberényi házaspár az udvarán az elmúlt hetekben. A férj elkezdte keresni a fészket, és mikor megtalálta, még a víz is leverte. Elöljáróban csak annyit: túzoltókra, darázsirtókra és mentési tervre is szükség volt.

A 33 éves József és várandós felesége minden nap kint van az udvaron, csinálják a ház körüli dolgokat. A Blikk szerint két-három hete egyre több lódarázs kezdett szállingózni náluk. A sokkoló felismerés a napokban jött, mikor a férj a háztető alatt megtalálta a rovarok fészkét, mely akkora volt, mint egy személyautó negyede.

„Amikor megpillantottam, hogy mekkora fészket építettek a háztető alá, a víz is levert. Különösen megviselt a dolog, mert tavaly anyukámat a nyakán csípte meg egy darázs, s senki sem tudta, hogy allergiás rá. A mentők hiába értek időben a helyszínre, nem tudták megmenteni őt”

– idézte a lap Jánost. A férfi elmondta, több szakembert is felkerestek, de nem nagyon akarta vállani senki az irtást. Végül megtalálták a szakembert, aki elvállalta a munkát. Szerda este akcióba lendült a darázsbefogó, segítségére tűzoltók és mentők is érkeztek, utóbbiakra azért volt szükség, mert ezen rovarok csípése halálos is lehet.

„A fészek a tető szélén volt, már kívülről is látni lehetett. Nem csoda, hogy tele volt az udvar: a darázslak mérete megfelel egy személyautó negyedének. Értesítettem a hatóságot is. Ráadásul 50-60 ezer darab lódarázs biztosan a fészekben volt, és azt tudni kell, hogy ezek Európa legveszélyesebb példányai: egyszerre harapnak és szúrnak”

– nyilatkozta a Blikknek a darázsirtó mesterember, Boros Tibor.

Az akció előtt mentési tervet készítettek, mindent átbeszéltek, majd megindult a darázstalanítás. Szerencsére semmi fennakadás nem történt, és meg sem csíptek semmit.

A férj szerint a környéken ebben az évben több hektár erdőt kiirtottak, feltehetőleg fakitermelés céljából. Valószínűleg a darazsak a természetes élőhelyek megszűnésével a lakott területeken kereshettek új élőhelyeket, a család szerint ezért lephették el a padlásukat.