Felhőszakadás Budapesten (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Narancs figyelmeztetés: durva viharok jönnek délután

Egy hidegfrint frissíti fel a levegőt a hét második napján, de sajnos nem csendesen érkezik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat heves viharok miatt másodfokfú veszélyjelzést adott ki, jégesőre és akár 100 kilométer per órás széllökésre is készülni kell.

Az Időkép friss előrejelzése szerint kedden napközben már egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és feltámadó nyugatira, északnyugatira forduló széllel egy hidegfront érkezik.

A prognózis szerint több csapadékra, záporra, zivatarra az ország nyugati felén kell készülni. A déli és középső megyékben heves viharok várhatók, melyek viharos, akár 80-100 km/órás széllökéssel, nagy mennyiségű csapadékkal, jéggel járhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható felhőszakadások és heves zivatarok miatt több megyére figyelmeztetést adott ki, a viharok miatt Pest, Bács-Kiskun, Tolna és Baranysa megyére egyenesen másodfokút:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Nyugaton zivataroktól függetlenül feltámad a nyugatira, északnyugatira forduló szél és megérkezik a néhány fokos felfrissülés. Keleten viszont marad a forróság, 31-36 fokos maximumokra van esély.

Ne temesd a forróságot

Az Időkép szerint szerdára átvonul a front, még keleten, északkeleten lehetnek záporok, zivatarok. Megkezdődik a felhőzet felszakadozása, nyugaton hosszabb időre kisüt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke 27-32 fok özött alakul.

Csütörtökön és pénteken sok napsütés ígérkezik, csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Ismét többfelé melegszik 33-34 fokig a levegő, azaz a keddi hidegfront nem penderíti ki hosszú időre a kánikulát.

Felhőszakadás Budapesten (MTI Fotó: Mohai Balázs)