Vihar Nagykanizsán (MTI Fotó:  Varga György)

A fél országot viszi ma a vihar – térkép

Ez a vasárnap sem lesz a kedvenced, az Országos Meteorológiai Szolgálat számos megyére első és másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható zivatarok és felhőszakadások miatt. Ahol viszont nem tombol majd a vihar, 34 fok is lehet, de a borús tájakon ennél egy 10 fokkal hidegebbre számíts.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb figyelmeztető előrejelzése szerint szeptember másodikán a szombathoz hasonlóan délelőtt, kora délután még jellemzően heves események nélküli zivatarok alakulhatnak ki a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, majd késő délutántól, estétől nyugat, délnyugat felől intenzívebb zivatarok érkezhetnek és képződhetnek, amelyek éjfélig nagyjából a Duna vonaláig juthatnak el.

A meteorológusok szerint heves zivatarok kialakulására leginkább a Dunántúl nyugati felén lesz esély, ahol viharos (>60-70, néhol akár >80-90 km/h) széllökések, felhőszakadás (rövid idő alatt 20-40 mm, néhol ezt meghaladó csapadék) és jégeső (esetleg ~2 cm átmérő) is lehet.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A jelenlegi számítások alapján napközben (késő délelőtt, kora délután) átmenetileg jelentősen csökkenhet a zivatarok száma. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 21 és 26, másutt 27 és 34 fok között alakul. Késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Vihar Nagykanizsán (MTI Fotó: Varga György)