MTI Fotó: Krizsán Csaba

Nem nyugszanak, ismét jöhet a vasárnapi boltzár

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete munkavállalók „százezreire” hivatkozva kéri, hogy ismét vezesse be a kormány azt finoman szólva sem sikeres intézkedését, miszerint vasárnap tartsanak zárva a boltok.

Erről Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke beszélt a Magyar Időknek. A cikk szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmának újbóli bevezetését 2019-től ismét lehetséges megoldásnak tartják, melyet ezúttal többek között az ágazatot sújtó munkaerőhiánnyal indokolnak.

„A nyár, illetve az iskolakezdés előtti bevásárlási szezon is egyértelművé tette, hogy a fizikai munkakörökben általánosan kritikus a létszámhiány. Legalább tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba ahhoz, hogy a fogyasztás mértékével és a piac növekedésével arányos, az élelmiszer-biztonsági, munka– és fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő kiszolgálásban részesüljön a lakosság”

– idézte a KDFSZ elnökének szavait a lap.

Bubenkó a lengyel példát hozta fel, ahol a márciustól érvényes, havi két vasárnapra vonatkozó boltzár után 2019 elejétől csak minden hónap utolsó vasárnapján lesznek nyitva az üzletek, 2020 januárjától pedig teljes vasárnapi zárvatartás lép életbe.

MTI Fotó: Krizsán Csaba