Felhőszakadások, zivatarok mossák el a hétfőt – térkép

Felhőszakadások, zivatarok mossák el a hétfőt – térkép

Szeptember első hetében is folytatódik a változékony, csapadékkal terhelt időjárás, a heves zivatarokat viharos szél is kísérheti. Hétfőn szinte az ország teljes egészében figyelmeztetés él a várható viharok és a vehemens felhőszakadások miatt, továbbá a szakemberek szerint jégre is számítani kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggeli figyelmeztető előrejelzése szerint az esti órákig továbbra is kialakulhatnak zivatarok szórványosan, a nap első felében a középső országrészben (főleg a déli részén) és a Dunántúlon, majd egyre inkább keleten, északkeleten is.

A zivatarokat néhol lokálisan jelentős mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás (> 25-30 mm) és szélerősödés (60-90 km/h), néhol jégeső kísérheti. 23-28 foknál melegebbre pedig ne számíts.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A folytatásban kedden is többfelé várhatóak zivatarok, a meteorológusok szerint 21-27 fokig melegszik majd a hőmérséklet.

Szerdán napos és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, még több helyen lehet zápor, helyenként zivatar. A minimumhőmérséklet 13-18, a maximumhőmérséklet 23-28 fok között alakul.

Csütörtökön a többórás napsütés mellet helyenként alakulhat ki zápor, egy-egy zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb 25-29 fok között valószínű.

Pénteken szórványosan – főként nyugaton és északon – alakulhat ki zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 12-17 fok között valószínű. A nappali maximumok 24-29 fok között alakulnak.

Szombaton és vasárnap napos és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek. Szombaton elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, és vasárnap is csak szórványosan valószínű zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet mindkét nap 14-19 fok között alakul. Szombaton napközben 21-29, vasárnap 25-30 fokig melegszik a levegő.