Zivatar Budapesten (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Látszik már, mikor lesz vége ennek az özönvíznek – videó

Rendkívüli mennyiségű csapadék esett az elmúlt napokban, a szakemberek szerdára is több megyére adtak ki figyelmeztetést. A legfrissebb előrejelzés viszont már a csapadék távozását mutatja.

A kedd még a viharok, felhőszakadások jegyében telik az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Szeptember 4-én délután Zala megye kivételével az egész országban figyelmeztetés él az eső miatt, a csapadékhajlam estére csökken.

Szerdán a keddhez képest már kevesebb helyen lehet számítani zivatartevékenységre, intenzívebb gócok elsősorban az Eger-Békéscsaba vonal szélesebb sávjában fordulhatnak elő. A zivatarokat főként felhőszakadás (30-50 mm, kevés helyen akár 50 mm feletti lokális csapadék) kísérheti, de esetleg szélerősödés (40-65 km/h) és kisebb méretű jég is társulhat hozzájuk.

Jelen állás szerint szerdán az északi és keleti megyékben lehet nagy eső, azokra figyelmeztetést is adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat:

Fotó: met.hu

Az időjárásunkat meghatározó hidegcsepp azonban már szerencsére távozóban van, erről az OMSZ meteorológusa beszélt egy kedd délutáni videóban:

Az előrejelzés szerint csütörtökön napos időre számíthatunk gomolyfelhőkel. Néhol zápor, esetleg zivatar előfordulhat. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között alakul.

Pénteken a fátyol– és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap. A Dunántúlon elszórtan, másutt néhol valószínű zápor, zivatar. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható.

Zivatar Budapesten (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)