A Szent János Kórház főbejárata (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Beintett a rendőröknek, hetekre bezárták a pszichiátriára Zoltánt

Három hétre a Szent János Kórház pszichiátriai osztályára zártak egy férfit, miután az fesztiválra igyekezvén bemutatott egy rendőrautónak, majd mikor az megállt, elkezdett futni. A férfi állítása szerint kényszergyógykezelték is a kórházban.

Minderől az ATV cikkezett csütörtökön. A lap szerint Sz. Zoltán 2016-ban Budapesten, a II. kerületben sétált egy fesztivára, mikor meglátott egy rendőrautót.

Bemutatott a rendőröknek, mire azok megálltak. Zoltán ekkor futni kezdett, a rendőrök azonban utolérték, földre vitték és megbilincselték. Előállították, és hiába tiltakozott, mentőt hívtak hozzá. Innen a Szent János Kórház pszichiátriai osztályára vezetett az út, ahol közel három hétig bent tartották, állítása szerint kényszergyógykezelték.

A BRFK II. kerületi kapitánysága szerint a rendőrök egy zavartan viselkedő emberre figyeltek fel, aki zavartan viselkedett, miközben a középső ujját mutogatja és kiabál. Igazoltatták volna, de elszaladt, nem volt együttműködő, így végül „testi kényszer alkalmazásával” megbilincselték, és elszállíttatták a pszichiátriára.

Zoltán ellen közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása (zsebkés tulajdonlása) és személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegése miatt tettek feljelentést, továbbá azért is, mert engedetlenül viselkedett a jogellenesnek vélt előállítás közben.

A bíróság első fokon megállapította, hogy indokolt volt Sz. Zoltán sürgősségi gyógykezelésre történő beszállítása, mivel közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsított zavart viselkedésével. Zoltán fellebbezett, a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék pedig megváltoztatta a korábbi ítéletet.

Szerintük az elsőfokú bíróság nem kellő „alapossággal” tárta fel a tényállást, mint ahogyan a szakértői vélemény sem támasztja alá a „veszélyeztető magatartás fennállását”. Az indoklás szerint a kötelező pszichiátriai intézeti gyógykezelés elrendelése ugyanis a „legsúlyosabb kényszerintézkedés, mely korlátozza a személyi szabadság és önrendelkezés Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben védett alapjogát.”

Zoltán az ügy miatt panasszal fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához. A Hivatal szerint a rendőröket semmilyen jogszabályi alap nem kötelezhette arra, hogy intézkedjenek, mint ahogyan arra sem, hogy a „bemutatás” sértette volna a közrendet, vagy közbiztonságot. Kijelentették ugyanakkor, hogy Zoltán nem ellenkezhetett volna, igazolnia kellett volna magát, utána tehetett volna panaszt az eljárás ellen. A rendőrség szerint minden a legnagyobb rendben volt.

A Szent János Kórház főbejárata (MTI Fotó: Máthé Zoltán)