Az ország harmadán fagyhat napokon belül

Az ország harmadán fagyhat napokon belül

Van még utánpótlása annak a hűvös légtömegnek, mely egy csapásra átrajzolta időjárásunkat. A meteorológusok szerint a következő hajnalok fagyosak lehetnek, a hét közepén ráadásul akár az ország 40 százalékán csökkenhet 0 fok alá a hőmérséklet.

Minderről a Kiderül írt a legfrissebb előrejelzésében. A portál megjegyzi, hogy hazánkban jellemzően az október 5-15. között jelennek meg az első fagyok, de idén az ország jelentős részén két héttel korábban már megjelent az első talajmenti fagy.

A cidri az elkövetkezendő napokban is folytatódik. A Kiderül szerint kedd hajnalban még az ország nagy részén élénk lesz a szél, így csak az északnyugati szélre kevésbé érzékeny, Északi-középhegység völgyeiben kell talajmenti fagy kialakulására számítani.

Szerdán már más lesz a helyzet. Országszerte mérséklődik a szél de még továbbra is száraz és hideg levegő lesz felettünk, így nagyobb területen lesznek adottak a feltételek az erősebb éjszakai lehűléshez. Az előrejelzés szerint szerda hajnalban az ország 30-40 százalékán eshet talajszinten 0 fok alá a hőmérséklet, a legkisebb eséllyel a Balaton térségében, illetve az Alföld középső területein alakul ki fagy.

Csütörtökre a prognózis szerint már enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, így jelentősebben csökken a fagyveszély. Ettől függetlenül még az Alpokalján, az Alföld déli részén, valamint az Északi-középhegység völgyeiben továbbra is fagypontig hűlhet a levegő kora reggelre. Péntektől további enyhülés várható, így egyelőre visszavonulót fújnak majd a fagyok. De csak egyelőre.