Nagy havazás kapta el Romániát, turisták is bajba kerültek – videók

Nagy havazás kapta el Romániát, turisták is bajba kerültek – videók

Míg nálunk csak erős lehűlést, hajnali fagyokat és szélvihart hozott szeptember vége, addig Romániában helyenként 10 centiméter friss hó esett a hegyekben. A hóhelyzet miatt a hókotrók mellett a hegyimentőknek is dolguk akadt, több turistát ugyanis fogságba ejtett a rendkívüli időjárás.

A keddre virradóra megérkezett havazás miatt Románia legmagasabban haladó országútján, a Déli-Kárpátok gerincét 2145 méter magasságban átszelő 67C jelzésű Transalpina országúton három személygépkocsi és egy kisbusz került az úttestre fagyott jég fogságába.

Az egyikben már nem volt üzemanyag, mire a hegyimentő és utászok elérték őket, de egészségkárosodás nélkül megúszták a kalandot. A hatóságok úgy döntöttek, hogy a hó letakarításáig lezárják az országutat.

A Fogarasi-havasokon több mint kétezer méteres magasságban átvezető DN7C országúton is téli útviszonyok vannak – írta az MTI. Itt a burkolatotot helyenként 10 centiméteres hóréteg borítja. A „Transzfogarasi” országutat egyelőre nem zárják le, de a hó eltakarításán dolgozó utászok azt tanácsolják az autósoknak, hogy téligumi nélkül ne próbáljanak átkelni a hegyen.

A hegyimentők kedd reggel két bajbajutott külföldi – feltételezésük szerint német – turista mentésére indultak a Fogarasban. A Fogarasban túrázó hegymászókat hétfőn a gerincen érte a rossz idő és a Caltun-tónál felállított – állandó személyzet nélküli – menedékhelyen vészelték át az éjszakát. Előző este is hegyimentők hoztak le a hegyről két kimerült és a kihűlés miatt életveszélyes állapotba került fiatalt.

Az előrejelzés szerint a szokatlanul hideg idő a hét végig tart a romániai hegyvidéken.

Van, ahol 30 centis már a hó

Szerda hajnaljra Erdély csaknem teljes területén fagypont alá süllyedt a hőmérséklet szerda hajnalban.

A román országos meteorológiai intézet honlapján közölt hajnali hőmérsékleti minimumok térképén csak a magyar-román határ menti sávban, illetve egy-egy foltban Torda, Nagyszeben és Brassó körül mértek fagypont feletti hőmérsékleteket.

A leghidegebb ezúttal is Székelyföldön volt. Csíkszeredában mínusz 3,8, Székelyudvarhelyen mínusz 2,7, Marosvásárhelyen mínusz 1,7, Sepsiszentgyörgyön és Baróton mínusz 1,4, Kézdivásárhelyen mínusz 1,3 fokig hűlt a levegő. Olyan településeken is fagypont alatti hőmérsékleti minimumokat mértek, mint Nagybánya, Szatmárnémeti, Bánffyhunyad, Déva és Lugos.

A nagyszebeni regionális meteorológiai központ illetékese, Cristian Grecu az Agerpres hírügyönkségnek elmondta: a következő éjszaka még hidegebbnek ígérkezik, péntektől azonban általános felmelegedés várható.

A romániai hegyekben havazott is az elmúlt két napban. A Déli-Kárpátokban a hóréteg vastagsága helyenként a 30 centimétert is megközelíti.