Éjjel befut a hidegfront – erre számíts a hétvégén

Éjjel befut a hidegfront – erre számíts a hétvégén

Az éjszaka folyamán hidegfront éri el a Kárpát-medencét, többfokos lehűlést és erős szelet szállítva. A szombat ennek jegyében telik, a meteorológusok erős szélre figyelmeztetnek. A vasárnap szerethetőbb lesz, a jövő hétfőn betoppanó október pedig változóan felhős napokat hoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb prognózisa szerint az éjszaka első felében nyugodt időre számíthatunk, de az éjféli óráktól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és nagyobb eséllyel a Dunától keletre kisebb csapadék is várható. Ennek oka egy, az éjszaka folyamán a Kárpát-medencét elérő hidegfront, mely szerencsére sokat veszít erejéből, míg megérkezik.

A prognózis szerint a csapadékkal együtt a szél is feltámad, északira fordul, és főként a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik. A hőmérséklet késő este 10 és 17, hajnalban 6 és 12 fok között valószínű, talajmenti fagy már sehol sem lesz.

Szombat délelőtt a Dunántúlon már derült vagy gyengén felhős idő várható, majd keletebbre is fokozatosan felszakadozik a felhőzet, így ott is számíthatunk több-kevesebb napsütésre. A kora délutáni órákig főként a Dunától keletre kisebb záporeső még előfordulhat. Az északi, északkeleti szél a Duna-Tisza közén kívül nagy területen lesz erős, néhol akár viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között várható.

A figyelmeztető előrejelzés szerint a hétvége első napján nagy területen megerősödik az északi, északkeleti szél, amelyet a Dunántúlon és északkeleten viharos közeli (55-60 km/h) lökések kísérhetnek.

Vasárnap többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, délkeleten, keleten lehet néhol több a felhő. Csapadék nem várható. Az északkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 19 fok között várható.

Október első napján, hétfőn a meteorológusok szerint változóan felhős idő várható északon és nyugaton kevesebb, másutt több napsütéssel. Az Északi-középhegységben és a Nyugat-Dunántúlon helyenként eső, zápor is előfordult. A déli, délkelet szél északiasra fordul, megélénkül, időnként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.

Kedden többnyire erősen vagy közepesen felhős időre számíthatunk, zártabb felhőzet a Dél-Dunántúlon és az Őrségben lehet. Elszórtan várható eső, zápor. Az északi, északnyugati szél időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 23 fok között valószínű.

Szerdán kevés felhő, napos idő várható csapadék nélkül. A nyugati, északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű.

Jövő csütörtökön cáltozóan felhős idő várható, de több órára kisüt a nap. Csapadékra nem kell számítani. A déli, délkeleti szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.