A szemed bánhatja, ha eszel ebből a paleo műzliből

A szemed bánhatja, ha eszel ebből a paleo műzliből

Bio paleo müzlit hívott vissza a dm Magyarország Kft., miután az üzletlánc önellenőrzése során a vizsgált termékben tropán-alkaloidokat fedeztek fel, amelyek átmeneti egészségkárosodáshoz vezethetnek, látászavart, pupillatágulást, szájszárazságot és fáradékonyságot okozhatnak – közölte a dm a holnapján.

Az MTI által is hozott közlemény szerint a tropán-alkaloidok természetes növényi alkotórészek, amelyek főként gyomnövényekben fordulnak elő. Mivel a bio gazdaságokban nem alkalmazhatók növényirtó szerek, a gabonatáblákon nincs kizárva a gyomnövények előfordulása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján arról tájékoztatott, hogy az érintett terméket, az 500 gramm kiszerelésű, dmBio Paleo Müslit a BiologoN GmbH gyártja Ausztriában. Kiemelték, a visszahívás a 2019. 05. 30-i minőségmegőrzési idővel bezárólag valamennyi gyártási tételre kiterjed.

A hatóság kéri, hogy a honlapon közzétett azonosító adatokkal ellátott terméket ne fogyasszák el.

A közlemény szerint a magyar forgalmazónál, azaz a dm üzletekben már eltávolították a polcokról ezt a fajta müzlit. Az üzletlánc pedig a honlapján közölte, hogy a már megvásárolt termékeket a dm üzletekben visszaveszik.