Időjárás: néhány szép nap még, aztán indul a lejtmenet

Időjárás: néhány szép nap még, aztán indul a lejtmenet

Néhány nappal még megnyúlik az októberi nyár, 24-25 fokos meleg is lehet az előttünk álló héten, csapadéktól sem kell tartani. A szuper idő napjai azonban meg vannak számlálva, a kertek alatt kullog már az ősz barátságtalanabb arca, mutatjuk, mikor ér ide.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint október 15-én, hétfőn is sok lesz a napsütés, amit csak a Dunántúlon és néhol északkeleten szűrhetnek fátyolfelhők. A középső tájakon és a Dunántúl keleti, valamint északi felén élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél. Hajnalban hideg lesz, a fagyzugos völgyekben akár gyengén fagyhat, délután 20-25 fok várható.

Kedden a Dunántúlon növekedhet meg a fátyolfelhőzet, melyből csapadék nem várható – írja az időjárásportál. A délkeleti szél a Dunántúl északi felén és középső tájakon lehet élénk. A hőmérséklet a hétfőihez hasonlóan alakul.

Szerdán is csak legfeljebb fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, majd csütörtökön időnként már több lehet a felhő, de csapadéknak minimális az esélye. A szél csak helyenként lehet élénk. Délutánonként 20-24 fok várható.

Péntekig egymást érik a szép napok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a csütörtök és a péntek is szerethető lesz. Csütörtökön napos időre számíthatunk derült vagy gyengén felhős éggel, csapadék nem várható. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 fok között várható.

Pénteken nyugaton többnyire kevés lesz a felhő, a Dunától keletre változóan felhős égre számíthatunk, legfeljebb néhol lehet gyenge eső. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul.

És akkor ennyi volt

A prognózis szerint szombattól elvágják a gyönyörű napok sorozatát. Október 20-án napos és felhősebb időszakok egyaránt lehetnek, helyenként záporeső kialakulhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, nyugaton helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.

Vasárnap gyengébben és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, szórványosan számíthatunk esőre, záporra. Az északi, északkeleti helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

A markáns váltás az Időkép hosszú távú előrejelzésében is jól látszik. Használd ki az addig visszalévő napokat, lehet, idén már nem lesz a mostaninál jobb idő.

Fotó: Időkép