Képünk illusztráció

61 éves volt segédápolót ítélhetnek el hajléktalanságért Budapesen

Egy 61 éves özvegy nő az első, akit elítélhet a bíróság hajléktalanságért Budapesten, mióta október 15-től szabálysértésnek számít az utcán élni. A volt segédápoló egy nap alatt háromszor szóltak a rendőrök, hogy fejezze be a hajléktalankodást, de miután ez nem történt meg, begyűjtötték. Kutyáját menhelyre adták.

Október 15-től szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, magyarul hajléktalan. Ha a rendőrök 90 napon belül háromszor figyelmeztetik, és még mindig hajléktalan a hajléktalan, ráadásul egy padon kényszerül élni, a negyedik alkalommal már beviszik, a bíróság pedig elzárásra ítélheti.

A gyomorforgató rendelkezés első Budapesti áldozata egy 61 éves nő, aki 5 hónapja él az utcán – írta a HVG.

A lapnak Molnár Noémi, a Város Mindenkié csoport utcajogásza elmondta, a nőt először 17-én éjjel fél egykor figyelmeztették a rendőrök, majd aznap délelőtt 10-kor és éjjel fél 11-kor is. A harmadik figyelmeztetés előtt arrébb ment, de így is megtalálták. A negyedik figyelmeztetést csütörtökön kapta, azzal fél 1 körül vitték be a Gyorskocsi utcába. Ügye most a bíróság elé kerül, elzárás lehet a vége. A nővel volt egy kutya is, azt menhelyre dugták.

A hajléktalan nőnek tavaly halt meg a férje, a férfi lakásában egy évig maradhatott. Mikor mennie kellett, családoknál, barátoknál húzta meg magát. Évekig dolgozott közalkalmazottként, segédápoló volt, majd takarított. Mostanra betegsége miatt csak alkalmi takarítást tud vállalni. A cikk szerint a nő valószínűleg visszakapja majd az elvett holmijait és a kutyust is.

Mint mondta, azért nem ment hajléktalanszállóra, mert ott lopnak, konfliktusok vannak, rosszak a körülmények.

A HVG megjegyezte, az első hajléktalanper Gödöllőn volt. Itt a rendőrség 30 napos elzárást kért, a bíróság viszont csak figyelmeztetésben részesítette a férfit, akit az első figyelmeztetéskor elvittek a rendőrök. 20 ezer forint eljárási költséget is meg kellene fizetnie. Miután az érintettek nem fellebbeztek, a döntés jogerős.

Képünk illusztráció