Milyen mikrofont válassz, ha profi énekes szeretnél lenni?

Milyen mikrofont válassz, ha profi énekes szeretnél lenni?

A profizmus profi felszerelést feltételez, ez tiszta sor. Viszont erre az első ránézésre egyszerű kérdésre mégsem annyira könnyű rávágni a választ. Mert nem mindegy, hogy például stúdió rögzítésről vagy koncertezésről van szó? Ha utóbbi, akkor nem mellékes a színpad nagysága, a zenészek száma. A hangosítás mértéke is mérvadó, mert ott, ahol adott a nagy hangerő, a kondenzátor mikrofonnak semmi keresnivalója sincsen. De ez csak egyetlen egy példa a sok tényező közül, ami formálhatja, finomíthatja a képet.

Kondenzátor vagy dinamikus?

A mikrofon kiválasztása, ahogy arra fentebb utaltunk, soktényezős feladat. Visszatérve a fent megkezdett gondolatsorhoz, a kondenzátor mikrofon nagyobb érzékenységű jellemvonásokkal van megáldva, valamint nagyobb távolságról részletgazdagabb hangokat képes begyűjteni. Ám pont ebből következik, hogy a kontroll hangfalak erősített hangját is beszedi, ezért aztán pillanatok alatt megvan a gerjedés.

A telt hangzás, nagyobb frekvencián észlelhető részletgazdagság olyan feltételek, amik a profi modellt kitűnően körülírják. Énekléshez ez a minimum. Bármilyen meglepő, a saját énekhang milyensége is kulcsfontosságú a vásárlás folyamatában. A gyanúsan olcsó modellek vékony hangképpel rendelkeznek, miközben a kisebb mozgásokra is nagy hangszínváltozással reagálnak, ami egy cseppet sem üdítő jelenség, pláne fellépés közben. Na, például ezért sem jó ötlet spórolni a beszerzésen!

Melyik az a márka, ami megbízható ezen a területen?

A Shure mikrofon garantáltan nem okozhat csalódást. Mind rövid, mind hosszú távon egyértelműen ez az a típus, ami a legjobban teljesít, és amitől elvárható a maximális minőség. Márpedig kár lenne azon a banánhéjon elcsúszni, hogy minden körülmény adott: csodálatos énekhang, tehetség, felkészültség, és pont a technikai oldal a nem megfelelő. A profizmus vitathatatlanul körültekintést igényel, érdemel. De megéri így hozzáállni, már csak azért is, mert a megtérülése sokszoros. A siker, a rajongók tapsvihara és az elégedettség garantálható, és ez kétségtelenül minden pénzt megér!