Ebben a receptben megmutatjuk a tökéletes diós és mákos bejgli elkészítésének titkát, hogy az ünnepi asztalod mindenkit lenyűgözzön.
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj (langyosra melegítve)
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojássárgája
- 25 g élesztő
- csipet só
Diós töltelékhez:
- 300 g őrölt dió
- 150 g porcukor
- 1 dl tej
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Mákos töltelékhez:
- 300 g darált mák
- 150 g porcukor
- 1 dl tej
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- reszelt narancshéj
Elkészítés
- Az élesztőt keverd össze a langyos tej és cukor keverékével egy kis tálban. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
- A lisztet öntsd egy tálba, és keverd össze a sóval. Add hozzá a felfutott élesztőt, vajat, tojássárgáját, majd gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet, hogy rugalmas tésztát kapj.
- Oszd két részre a tésztát, majd nyújtsd ki őket téglalap alakúra.
- A diós töltelékhez keverd össze a darált diót, porcukrot, tejet, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Kend el egyenletesen a diós tölteléket az egyik tésztalapon.
- A mákos töltelékhez hasonlóan keverd össze a darált mákot, porcukrot, tejet, vaníliás cukrot és a reszelt narancshéjat. Kend el egyenletesen a mákos tölteléket a másik tésztalapon.
- Tekerd fel a tésztalapokat, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenj egy kis tojássárgáját a tetejükre.
- Süsd 180 fokon előmelegített sütőben 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarnára sülnek.
- Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és szolgáld fel az ünnepi asztalon.
Most már csak azt kell élvezned, ahogy az egész házat átjárja a frissen sült bejgli illata! Jó étvágyat és boldog karácsonyt!