Íme a tökéletes karácsonyi diós és mákos bejgli recept, ezzel garantáltan sikered lesz

Íme a tökéletes karácsonyi diós és mákos bejgli recept, ezzel garantáltan sikered lesz

Karácsony közeledtével semmi sem ér fel a klasszikus, hagyományos karácsonyi bejgli ízével és illatával.

Ebben a receptben megmutatjuk a tökéletes diós és mákos bejgli elkészítésének titkát, hogy az ünnepi asztalod mindenkit lenyűgözzön.

Hozzávalók

Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj (langyosra melegítve)
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • 25 g élesztő
  • csipet só

Diós töltelékhez:

  • 300 g őrölt dió
  • 150 g porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

Mákos töltelékhez:

  • 300 g darált mák
  • 150 g porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj

Elkészítés

  1. Az élesztőt keverd össze a langyos tej és cukor keverékével egy kis tálban. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
  2. A lisztet öntsd egy tálba, és keverd össze a sóval. Add hozzá a felfutott élesztőt, vajat, tojássárgáját, majd gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet, hogy rugalmas tésztát kapj.
  3. Oszd két részre a tésztát, majd nyújtsd ki őket téglalap alakúra.
  4. A diós töltelékhez keverd össze a darált diót, porcukrot, tejet, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Kend el egyenletesen a diós tölteléket az egyik tésztalapon.
  5. A mákos töltelékhez hasonlóan keverd össze a darált mákot, porcukrot, tejet, vaníliás cukrot és a reszelt narancshéjat. Kend el egyenletesen a mákos tölteléket a másik tésztalapon.
  6. Tekerd fel a tésztalapokat, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenj egy kis tojássárgáját a tetejükre.
  7. Süsd 180 fokon előmelegített sütőben 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarnára sülnek.
  8. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és szolgáld fel az ünnepi asztalon.

Most már csak azt kell élvezned, ahogy az egész házat átjárja a frissen sült bejgli illata! Jó étvágyat és boldog karácsonyt!