Ezen a napon a történelemben – 07.19

Ezen a napon a történelemben – 07.19

1799 – Megtalálják a Rosette-i követ

Napóleon épp Egyiptomban folytatott hadjáratot, amikor katonái rábukkantak egy régi írásjelekkel ellátott gránitdarabra. A szabálytalan formájú táblán görög, egyiptomi démotikus, illetve egyiptomi hieroglif írások láthatók. A görög szövegből kiderül, hogy a Rosette-i kő az időszámításunk előtti második században élt V. Ptolemaiosz király rendeleteit tartalmazza. Ami ennél is meglepőbb, hogy külön felhívják benne az olvasó figyelmét arra, hogy a kövön egyazon szöveg van megfogalmazva háromféleképpen, vagyis a lelet kulcsfontosságúvá vált a hieroglif írás megfejtésében.

rosetta-stone-review

Napóleon – aki felvilágosultan viszonyult az oktatáshoz, művészetekhez és a kultúrához – tudósokat és régészeket vitt magával Egyiptomba. Az ő feladatuk volt felkutatni és Franciaországba juttatni a legértékesebb leleteket. Amikor 1801-ben, a második abukiri csatában a britek legyőzték a franciákat, a Rosette-i kő Londonba került és azóta is a British Museumban őrzik.


Az angol Thomas Young rengeteget tett a rejtvény kulcsának megtalálásáért, ám a kód „feltörése” Jean-Francois Champollion francia egyiptológus nevéhez fűződik. Görög nyelvtudását felhasználva rájött, hogy a hieroglifák szójeleket, mássalhangzókat és mássalhangzócsoportokat jelölnek. Elkészítette az első ősegyiptomi nyelvtant és szótárt, így az ókori Egyiptom nyelve, valamint kultúrája egycsapásra elérhetővé vált a kutatók számára.

Egyéb események ezen a napon

1848 – Első ízben szerveznek gyűlést a nők jogaiért a New York állambeli Seneca Fallsban.

1870 – Kirobban a Porosz-francia háború.

1941 – Winston Churchill elsőként formáz V-betűt ujjaival a győzelem jeleként.

1984 – Geraldine Ferraro az első nő, akit alelnöknek jelölnek az USA-ban.

1993 – Clinton elnök bevezeti a „ne kérdezz, ne válaszolj” nevű szabályozást, melynek értelmében sorozáskor nem érdeklődtek a kiskatonák nemi orientációja felől, ha viszont a későbbiekben fény derült homoszexualitásukra, leszerelték őket.