Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli (MTI Fotó: Balázs Attila)

Elszedték a történelematlaszt az érettségizőktől egy budapesti suliban

Bár a jogszabály szerint használhatták a régi, jobb történelematlaszt, fél órával az érettségi kezdete után mégis összeszedték azt a diákoktól egy budapesti középiskolában, és helyette csak a rosszabb, állami atlaszt használhatták.

Az Indexnek nyilatkozó diák elmondta, vizsga előtt mindenkinél ellenőrizték az atlaszokat, de csak azért, hogy nem-e beleírtak valamit. Az összes érettségiző egy régebbi kiadású – Mozaik Kiadó-féle – atlaszt használt, melyben kronológia is található, szemben az új, állami atlasszal, amiben nincs ilyen segítség. Ezt pedig a vonatkozó jogszabályok szerint simán megtehették.

„Elsőre nem volt semmi baj azzal, hogy mindenki a régebbi, kronológiás atlaszt akarja használni, amit a Mozaik kiadó adott ki. El is kezdődött az írásbeli vizsga, kb. fél óra elteltével azonban váratlan fordulat történt. Bejött egy másik tanár a terembe, és azt mondta: mindenki adja le a kronológiát tartalmazó atlaszt, mert ezt mégsem használhatják. Innentől már mindenki csak az új atlaszt használhatta, amiben nem voltak évszámok.”

– mesélte a diák.

A cikk szerint az ország legtöbb részében annak az atlasznak a segítségével érettségiztek a diákok, amiket most összeszedtek a budapesti iskolában.

„Ez súlyosan érinthette a gyerekek érettségijének eredményességét”

– nyilatkozta az Indexnek Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Miklósi azt mondta: fontos lenne tudni, hogy az esetről készült-e jegyzőkönyv, egyben felajánlotta az Egylet segítségét az érintett diákoknak és szüleiknek.

Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli (MTI Fotó: Balázs Attila)