Az elveszett gyermekkor gyászképei: a leghátborzongatóbb graffitik Pripyatban

Az elveszett gyermekkor gyászképei: a leghátborzongatóbb graffitik Pripyatban

A Csernobiltól 16 km-re északra található Pripjatyban nagyrészt az atomerőmű dolgozói éltek családjukkal. Kb. 49 400 lakos, ebből 15 406 gyermek és 16 562 nő. Ma elhagyatott szellemváros, mivel a tőle alig három kilométerre fekvő csernobili atomerőmű 4-es blokkja 1986-ban felrobbant, és a város teljes lakosságát evakuálni kellett.

1-11

Nagyon kevesen voltak tisztában azzal, hogy mi történt és mi vár rájuk. Két és fél óra leforgása alatt a városba érkezett 1225 autóbusszal, 360 teherautóval, valamint a janovi vasútállomásra érkezett két, 1500 személyes vonatszerelvénnyel evakuálták a lakosságot.

Az embereknek azt mondták, hogy ez csak ideiglenes megoldás és pár napon belül visszatérhetnek otthonaikba. Ebből kifolyólag a szervek azt tanácsolták, hogy csak legfontosabb irataikat, pár napra való ruhát és élelmet vegyenek magukhoz. A bútorokat, a ruhák nagy részét, a gépjárműveket és a sugárfertőzést kapott háziállatokat nem vihették magukkal. A hátramaradt háziállatok lelövésével állítólag a környékbeli vadászokat bízták meg, akik április 29-re végeztek is a munkával. A tetemeket a szintén szennyezetté vált gépjárművekkel együtt temették el.

A gyerekeknek különösen nagy kín lehetett ezt átélni. Nekik állítanak emléket ezek a graffitik.

25-1

7-8

6-10

5-10

4-10

3-10

2-11

A cikk még nem ért véget, lapozz a következő oldalra!

Következő oldal: 1 2 3