A világ legnagyobb halpiaca: a japán Tsukiji halpiac

A világ legnagyobb halpiaca: a japán Tsukiji halpiac

A Tokiói Nagyvárosi Központi Nagybani piac, közismertebb nevén a Tsukiji halpiac a világ legnagyobb tengergyümölcseit és halat árusító piaca.

tsukiji-fish-market-46

A piac általában hajnali 3-kor nyit, amikor az áru megérkezik a világ minden tájáról. (Vasárnap, ünnepnapokon és néhány szerdai napon zárva vannak.) Az aukciós házakat oroshi gyōsha-nak hívják, ahol megállapítják a fagyasztott tonhalak értékét és előkészítik az árukat az árverésre. A vevők szintén megtekintik a portékát, hogy tudják, mire lehet alkudni és mennyiért.

tsukiji-fish-market-142

tsukiji-fish-market-132

tsukiji-fish-market-122

Az árverés 5:20 körül kezdődik, és csak engedéllyel rendelkezők vehetnek részt benne (Ezek az emberek lehetnek ottani eladók, éttermi beszerzők, kiskereskedők stb.). Általában 7:00-kor ér véget.

A piac 5:30 és 8:00 között a legforgalmasabb, de utána a mozgolódás jelentősen lecsökken. Sok bolt 11:00-kor zár be, a piac pedig 13:00-kor, hogy ki tudják takarítani. A turisták napi rendszerességgel 5:00 és 6:15 között látogatnak el ide, hogy egy kijelölt helyről megnézhessék a munkafolyamatokat.

tsukiji-fish-market-195

tsukiji-fish-market-185

tsukiji-fish-market-172

tsukiji-fish-market-166

tsukiji-fish-market-152

tsukiji-fish-market-102

Mi történik ezután a halakkal?

A megvásárolt halakat teherautókra rakják, hogy később hajón elszállíthassák a következő állomásra vagy kiskocsikra rakják, és szétszortírozzák a piac üzletei között. Ott már a tulajdonosok darabolják fel és készítik elő az eladásra. A nagyobb halak esetében, mint például a tonhal vagy a kardhal, ezek a műveletek már bonyolultabbak. Gyakran hatalmas szalagfűrészekkel vágják fel őket, a friss tonhalat pedig akár egy méternél is nagyobb késekkel szeletelik. Ezeket a késeket oroshi-hōchō-nak, maguro-bōchō-nak, vagy hanchō-hōchō-nak hívják.

Miről és mennyiről is beszélünk pontosan?

A piac több mint 400 (összesen kb. 450) különböző fajtájú tengeri ételt árusít az olcsó hínártól a legdrágább kaviárig, az apró szardíniáktól a 300kg-s tonhalig, és a vitatott bálnafajokig. Tōkyō három piacán összesen 700.000 tonnányi tengeri halat bocsátanak áruba minden évben. Teljes összegük még a 600 milliárd yen értéket is meghaladja. 1993-ban 787.782 tonnányi (2.888 tonna naponta) 748 milliárd yen értékű tengeri szállítmány (2 milliárd 800millió/ nap) fordult meg összesen. Tengeri áruval foglalkozó részlegek három piacon találhatóak meg: Tsukiji, Ohta és Adachi. Mindazonáltal a Tsukiji piac a teljes mennyiség 87%-át forgalmazza, s ezzel a világ legnagyobb piacának tekinthető.

Rövid infó zárásként:

Az eddigi legmagasabb áron elkelt hal egy 222 kg-os kékúszójú tonhal volt, amit 1.8 millió amerikai dollárért (mai árfolyamon több mint félmilliárd forint) vásároltak meg. A halat Japán egyik top sushi étteremhálózata vásárolta meg, amit utána kb. 5.000 Ft/sushi-falat áron tervezték eladni.

tsukiji-fish-market-26

tsukiji-fish-market-82

tsukiji-fish-market-92

tsukiji-fish-market-52

tsukiji-fish-market-62

tsukiji-fish-market-202

Tetszik a Virality.hu? Oszd meg a barátaiddal is :)