Így lehetsz milliomos: elárulta a gazdagság receptjét Warren Buffett

Így lehetsz milliomos: elárulta a gazdagság receptjét Warren Buffett

Mindenkit foglalkoztat, hogy csináljon sok pénzt, hogyan lehet önerőből milliomos, ha egyszer nem született gazdag családba.

A Daily Mail összeszedte a mesés vagyonnal rendelkező milliárdos, Warren Buffett legfontosabb tanácsait. A Pénzcentrum fordításában olvasható ötleteket bárki elkezdheti alkalmazni akár már ma, és a titok sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

Az egyik legfontosabb alapvetés, hogy a gazdagok jelentős része szegény családba született és saját erejéből lett milliomos, amit ezek az emberek többnyire a pénzhez való hozzáállásuknak köszönhetnek. Vagyis a vagyonosodásuk egyszerűen arra vezethető vissza, hogy megtanulták, hogyan kell a pénzzel bánni. Buffett például a mai napig abban a szerény házban él, amit 1958-ban vett, noha vagyona alapján kacsalábon forgó palotákat is megengedhetne magának.

A gazdagok másik jellemzője, hogy megtakarításaikkal okosan bánnak. Erre a cikk azt említi példának, hogy ne aprózzuk el a megtakarítható összegeket: tegyük a pénzünket olyan helyre, ahova minden vagyonunk legalább 10 százalékát szívesen befektetnénk. Warren Buffett tanácsa szerint csak olyan cégbe fektessünk be, amit akár egy majom is el tudna vezetni.

Kicsiben pedig egy szintén fontos tanács, amit bárki elkezdhet követni: a megtakarításokra úgy kell gondolni, mintha csak egy számlát fizetnénk be. Ha egyszer elkülönítettük az összeget, akkor onnantól tekintsünk rá úgy, mintha nem is lenne, erre ugyanis a jövőbeli énünknek lesz szüksége, akár baj esetén, akár nyugdíj célra. Megtakarítani pedig mindig, minden körülmények között kell, a legínségesebb időkben is találjunk módot arra, hogy valamennyit félre tudjunk tenni.

Az idő pénz – és ez nem csak közhely. Ahogy a munkának, az időnek is ára van, mindig legyünk tisztában vele, mennyit ér a szabadidőnk, és eszerint ha másnak hasznot hozó tevékenységet végzünk, ne szégyelljünk érte pénzt kérni!