Fotó: MTI/Illyés Tibor

14 fok is lehet szombaton (kint a levegőn, természetesen)

Egész jó idő ígérkezik szombatra, az ország nagyobb részén 9 és 14 fok között is alakul majd a hőmérséklet, de a tartósan borult, párás északi részeken is kellemes 2, 8 fok lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombat estig az ország legnagyobb részén változóan felhős égre és több-kevesebb napsütésre számíthatunk, de az északi határsávban (Északnyugat-Dunántúl, Északi-középhegység keleti fele, Alföld északkeleti része) erősen felhős vagy borult, párás időre készülhetünk. Főként a Dunától keletre fordulhat elő helyenként kisebb eső, zápor. Szombat estétől azonban nyugat felől mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, és szombat éjszaka előbb a Dunántúlon, majd keletebbre is egyre többfelé elered az eső. A déli, délnyugati szél az ország déli kétharmadán napközben megélénkül, pénteken délnyugaton meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +5 fok között várható, de a Dél-Dunántúlon helyenként még ennél is melegebb lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton az ország nagyobb részén 9 és 14 fok között alakul, de a tartósan borult, párás északi részeken csak 2, 8 fok lesz.

Még vastag, de már sportolásra alkalmatlan a Balaton jege

Ide tartozik némileg, hogy a péntek reggeli mérések szerint Siófoknál a nyíltvízi táblákon még vastag, 32 centiméteres a Balaton jege, de a kásásodás és a rajta álló víz miatt sportolásra alkalmatlan a felülete. Az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetője szerint a jég felszínének minősége az előző napokéhoz képest számottevően romlott. A sok helyen megjelent vízréteg helyenként elkezdett vékonyan újrafagyni, helyenként pedig kásás. A tó jégborítása ugyanakkor még mindig vastagnak, masszívnak mondható.

A következő napokban is enyhe időjárás és csapadék várható, ami nem kedvez a jégnek, de a jövő hét közepétől markánsabb lehűlésre lehet számítani. Ha valóban jön a lehűlés, akkor visszakeményedhet a Balaton jégborításának felszíne, kérdés, hogy sportolásra még alkalmassá válik-e – mondta a meteorológus.

Fotó: MTI/Illyés Tibor