Fotó: Abcúg/Magócsi Márton

Párizsi egyetemre készül az egyetlen roma pannonhalmi bencés diák

Hamarosan az ország egyik legnevesebb gimnáziumában érettségizik Ötvös Pisti, a hencidai roma fiú – írja az Abcúg.

Pisti a Hajdú-Bihar megyei Hencidáról került a Pannonhalmi Főapátságban működő bentlakásos iskolába, ahol idén érettségizik. Ha jól veszi az akadályokat, akkor a legjobb lehetőségek nyílhatnak meg előtte.

“Abban biztos vagyok, hogy a történelemmel és a franciával szeretnék valamit kezdeni”- nyilatkozta a diák. Így idén nem adja be magyar egyetemre a jelentkezését, hanem előbb egy francia egyetemen próbálna szerencsét. Ehhez már meg is tette az első lépéseket, egy kint élő egykori bencés diákkal vette fel a kapcsolatot, aki segíteni fog a kinti elboldogulásban.

Fotó: Magócsi Márton/Abcúg

Az Abcúg azt írtja, a fiú szegény családba született, szülei 8 éves korában elváltak, 11 éves korában pedig meghalt az édesanyja, így mostohaapjával és 3 testvérével élt ezután.

„Én nem nagyon szerettem otthon. Elvágyódtam. Újat akartam. Tanulni akartam. Nem akartam azt a sorsot kapni, mint a volt osztálytársaim. A legtöbben most közmunkásként dolgoznak, és akad olyan is közöttük, akinek már gyereke van. Egy-két általános iskolai osztálytársam pedig börtönben van. Szóval nem akartam ezt a sorsot. Én tanulni akartam, és jobb életet élni, mint a többiek otthon”

– mondta Pisti, akinek Pannonhalmára kerülve sok nehézséggel kellett szembenéznie, hiszen egy teljesen más társadalmi környezetből, egy másik valóságból érkező kamaszfiúk lettek a társai, legtöbbjüknek orvosok vagy ügyvédek a szülei. Az első tanévben szembesülnie kellett azzal is, hogy korábban az általános iskolában kitűnőt érő eredménye, fényévekre van attól ami az itteni boldoguláshoz kell. Azóta nagyon sokat javult a tanulmányi átlaga, és a többi fiúval is hamar megtalálta a közös hangot, így rengeteg barátot  szerzett.

A fiút sokan támogatják, és figyelemmel kísérik a sorsát. Sok segítséget kap tanáraitól, az Igazgyöngy Alapítványtól, és a hátrányos helyzetű, cigány közösségeket és egyéneket támogató Polgár Alapítványtól is.

A teljes története az Abcúgon olvasható.

Fotó: Abcúg/Magócsi Márton