Fotó: Tyrone Siu / Reuters

Újra kalapács alatt a valaha volt legértékesebb gyémánt

Egy lottóötösnyi pénzt kell kicsapnia annak, aki szeretné megszerezni: a rendkívül ritka drágakő becslések szerint rekordáron, legalább 60 millió dollárért cserélhet gazdát.

Három éve egyébként már egyszer megpróbálták elárverezni, akkor ennél többet is kínáltak érte, azonban a vevők végül visszaléptek.

A gyémántot hétfőn mutatták be újra a Sotheby’s londoni központjában, az árverést április 4-én tartják Hongkongban.  A 2013. novemberi genfi árverésen 83 millió dollárnál csapott le a kalapács, a vevő – többek nevében – Isaac Wolf New York-i gyémántcsiszoló volt, de az üzlet végül kútba esett, a drágakő pedig széfbe került.

A Pink Star az ismert legnagyobb a belül tökéletes, élénk fantázia rózsaszín gyémántok között. 1999-ben bányászta a De Beers társaság Dél-Afrikában. Nyersen 132,5 karátos volt, csiszolás után 59,6 karátos lett.

Ez a valaha volt legértékesebb gyémánt, amelyet aukcióra bocsátottak. IIa típusú: a természetes gyémántoknak mindössze az 1-2 százaléka tartozik ebbe az osztályba – például a Koh-i-Noor gyémánt is.

Az ennyire tiszta gyémántok között már egy ötkarátos is ritkaságnak számít (ismétlésül: ez 59,6 karátos!), a Pink Star ezért a szakértők szerint felbecsülhetetlen jelentőségű és a legnagyobb természeti kincsek közé tartozik.

A Sotheby’s ékszerrészlegének globális elnöke, David Bennett szerint a rózsaszín gyémántok esetében jelenleg a Graff Pink tartja a világrekordot. A 24,78 karátos drágakövet 2010-ben 46,2 millió dolláros összegért adták el Genfben.

Fotó: Tyrone Siu / Reuters