Idáig titkolták az atomkatasztrófát, ami a csernobilinál is nagyobb volt

Idáig titkolták az atomkatasztrófát, ami a csernobilinál is nagyobb volt

1956 augusztusában egy kazahsztáni atomfegyver-kísérlet során nagyobb katasztrófa történt, mint amekkora 1986-ban Csernobilban – erről a New Scientist magazin alapján írt most a Magyar Nemzet.

A balesetben négyszer annyi ember szenvedett akut sugárbetegséget, mint Csernobilban, és bár a szennyezés ténye már korábban is ismert volt, az eset pontos következményei csak most kerültek napvilágra.

A cikk szerint a kazahsztáni Sugáregészségügyi és -ökológiai Kutatóintézet levéltárában bukkantak rá nemrégiben az akkoriban Moszkvából a helyszínre érkezett tudósok jelentéseire. Az eredetinek bizonyult dokumentumok szerint 1956 augusztusában a szemipalatyinszki kísérleti telepről elszabadult nukleáris felhő belepte a közeli Uszt-Kamenogorszk iparvárost, a telepről pedig durván 600 embert vittek kórházba surgárfertőzéssel, négyszer annyit, mint Csernobilból.

Exposed: Soviet cover-up of nuclear fallout worse than Chernobyl

It was a nuclear disaster four times worse than Chernobyl in terms of the number of cases of acute radiation sickness, but Moscow’s complicity in covering up its effects on people’s health has remained secret until now.

A New Scientist szerint rengeteg szakember tudott a balesetről, a következményeire azonban valahogy mégsem derült fény egészen idáig. A feltárt jelentés úgy fogalmaz, hogy

az 1956-os baleset után még egy hónappal is a „megengedhető” mértéknél százszorta magasabb volt a sugárzás szintje a környéken.