Fotó: honvedelem.hu

Nyugalmazott magyar ezredes lett a világ negyedik 8 danos kjokusin karatemestere

A kaszahsztáni Asztahánban tartott karate világbajnokságon szerezte meg nyolcadik dan fokozatát Furkó Kálmán nyugalmazott ezredes, így már négyen vannak a kjokusin világában, akik ezt elmondhatják magukról.

Amit arról a Honvédelem.hu beszámolt, a 70 éves Furkó Midori Kendzsi, Brian Fitkin és Howard Collins után szerezte meg ezt a fokozatot a World Karate Organization (WKO) világversenyén, melyet a múlt héten rendeztek.

Fotó: honvedelem.hu

„Stílusalapítónk, a néhai Masutatsu Oyama alkotta meg azt a fokozási rendszert, amit mi is a mai napig használunk: a 3. danig mindenki a saját hazájában vizsgázik, a 4. danért már egy európai bizottság színe előtt kell vizsgát tenni, utána pedig a világszervezet rendezvényein. Az 5. dan után már nem kell tevőlegesen beállni a sorba, és teljesíteni a vizsgaanyagot, viszont a kivárási idő továbbra is érvényesül. Én is kilenc évet vártam a 7. danom óta, az a kilenc év pedig változatlanul munkával telt.”

– mondta Furkó Kálmán.

„Ugyanúgy teszem a dolgomat, és a klubban, illetve a világszervezetben egyaránt bőven akad tennivalóm nyugdíjasként is. Az akarattal ma sincs gond, és ezt nem lehet csak úgy abbahagyni: csinálni kell. A gyerekek oktatása, képzése terén különösen sok feladatom akad, hiszen az évtizedek során a karate is sokat változott: annak idején felnőttekre alakították ki az egyes stílusokat, ma azonban már a fiatalabb korosztályokon alapszik minden. Mindenesetre nagy örömmel tölt el, ha számítanak rám, legyen szó akár az elöljáróságról, akár a tanítványokról.”

– tette hozzá az immáron nyolcdanos mester, akinek komoly szerepe volt abban, hogy ez a küzdősport meghonosodott hazánkban.

Fotó: honvedelem.hu

Fotó: honvedelem.hu