Hőség: bődületes álhír terjed a Facebookon

Hőség: bődületes álhír terjed a Facebookon

Ordas nagy csúsztatás terjed a Facebookon, mely szerint akkora forróság lesz augusztus 4-én, hogy munkaszüneti napot rendelhetnek el.

„DOLGOZÓK FIGYELEM! AUGUSZTUS 4-ÉN OLYAN HŐSÉG LESZ, HOGY MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL, LEHETETLEN LESZ DOLGOZNI! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!!”

Ezzel a címmel pörög most egy álhír a közösségi médiában, melyet az Index cikke szerint tízezrek osztottak már meg.

A fent idézett című híresztelés a cikk szerint jól ismert, kártékony álhíroldalakra visz, ahol az ordító, caps lockos címet követő szöveg végén csak annyi áll:

“A hőség miatt munkaszünetet rendelhetnek el. A munkáltató köteles óránként 10 perc szünetet és védő italt biztosítani.”

A lap azonban utánajárt: szó nincs arról, hogy péntekre munkaszüneti napot rendelt vagy rendelne el a kormány, korábban olyan volt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben hívta fel a figyelmet a hőségben a pihenőidő fontosságára. Szóval nehogy ne menj pénteken dolgozni, mert azt láttad valami kamuszájton.

Azt pedig csak mellékesen jegyezzük meg, hogy nem, nem lesz 43-44 fok – mivel ilyen hoax is terjed a közösségi médiában. Amint azt tegnap az Időkép nyomán megírtuk, a hőmérséklet-előrejelzés egy olyan modellfutásnak tudható be, mely a napokban esett át szoftverfrissítésen, és azóta nem tartják megbízhatónak a szakemberek, szerintük irreálisan túlbecsülte a várható hőmérsékleteket a program.