Kutyák a Pécs-Hird közelében kialakított kutyastrandon. MTI Fotó: Sóki Tamás

Nincs kegyelem holnap sem, de már látszik, mikor jön az enyhülés – videó

Számítások szerint egy darabig még biztosan marad a gatyarohasztó meleg, de azért már látszik az enyhülés. Közben álhíroldalakon terjed, hogy a hőség miatt nem kell pénteken dolgozni, ez természetesen nem igaz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat délután közzétett videójában arról van szó, hogy egyelőre folytatódik térségünkben a ritkán előforduló, de nem egyedülállóan magas hőmérsékleti értékeket eredményező hőhullám.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=h1D3UnRtGVU

A nyugat-európai frontrendszer csak igen lassan közeledik a kontinens belseje felé: csütörtök estig elérheti Lengyelország és Csehország területét, valamint az Alpok északnyugati lejtőit, Magyarországra várhatóan csak a jövő hét elején érkezik.

Addig továbbra is szabadon áramolhat térségünk felé az afrikai eredetű légtömeg.

Az európai előrejelzési animáción az látszik, hogy a felfrissülést hozó hidegfront csak „araszol” előre. Délkelet-Európában még a jövő hét első felében is 35 Celsius-fok feletti maximumhőmérsékletekre lehet számítani.

A kánikulai forróság enyhülése Magyarországon is lassú folyamat lesz – emelte ki a meteorológus, kifejtve:

a jelenlegi kilátások alapján az északnyugati országrészben már a hét legvégén mérséklődhet a meleg, záporok, zivatarok kíséretében, a délkeleti megyékben viszont csak a jövő hét közepére várható számottevő enyhülés.

Csütörtökön is a szerdaihoz hasonló időjárás várható: jellemzően 33-38 fok közötti maximumokkal, de a Tiszántúlon már akár 39 fokot is mérhetnek. A meteorológus szerint az országos melegrekord megdőlése nem valószínű. Üveges Zoltán kitért arra is, hogy a Magyarországon mért abszolút maximumhőmérsékleti rekord 41,9 fok, amelyet 2007. július 20-án Kiskunhalason mértek. Ez az elviselhetetlennek tűnő forróság ellenére „sincs veszélyben”.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót az egész ország területére. Azt azonban felejtsük el, amit egy álhír terjeszt, hogy a péntek munkaszüneti nap lenne a hőség miatt.

Kutyák a Pécs-Hird közelében kialakított kutyastrandon. MTI Fotó: Sóki Tamás