Hőség (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Forróság: már nyolc megyében él vörös figyelmeztetés

Újabb megyékre adták ki a legmagasabb szintű veszélyhelzést a hőség miatt, a napi középhőmérséklet 29 fokig is emelkedhet.

Szerdai cikkünkben még arról írtunk, hogy négy megyében élt vörös figyelmeztetés a meleg miatt. Csütörtök kora reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat további négy megyére terjesztette ki a veszélyelzés harmadik fokozatát, ami jelenleg így

Baranya, Tolna, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnák megyékben érvényes.

Az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet ma többnyire 27, 29 fok körül, az ország déli és középső területein, illetve egyes dunántúli megyékben 29 fok felett is alakulhat. A csúcshőmérséklet 34-39 fok között lesz. A szakemberek szerint csütörtök délután, este egy-egy zivatar besodródhat a nyugati határra.

Fotó: met.hu

Erre figyelj

A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok – erre már az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság hívja fel a figyelmet.

Éppen ezért a nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, amelynek során kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztását.

Ha autóba ülsz, fokozott figyelemmel vezess, megnő ilyenkor a balesetveszély. 11-15 óra között kerüld a tűző napsütést.

Látszik már, mikor lesz vége a hőségnek

Nem egyik pillanatról a másikra enyhül majd a kánikula – írtuk szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálatra hivatkozva, videót is mutatva a térségünkre váró időjárás-változásról.

A jelenlegi kilátások alapján az északnyugati országrészben már a hét legvégén mérséklődhet a meleg, záporok, zivatarok kíséretében, a délkeleti megyékben viszont csak a jövő hét közepére várható számottevő enyhülés.

Hőség (MTI Fotó: Mohai Balázs)