Fotó: Nébih/szupermenta.hu

Székletnyomokat is találtak a balatoni halsütőkben

Halsütőket vizsgált a Nébih a magyar tenger partján, és amit ott talált, attól elmegy a kedved a hekktől.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal még júniusban tartott terméktesztet, az eredményeket pedig most hozták nyilvánosságra.

Eszerint a tesztsorozat legújabb állomásán a nyár és a Balaton slágertermékének számító sült hekk vizsgálata zajlott.

A hivatal hatósági munkatársai összesen 13 halsütödét ellenőriztek, valamint több mint 160 mintán mintegy 700 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.

A négynapos akció során vizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi és tárgyi feltételeket, a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, továbbá a raktáron lévő halkészletek nyomon követhetőségét, a halfajok és megnevezések azonosságát is.

A vizsgált 13 halsütőből csupán két helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő – áll az összegzésben. És most mondjuk, amitől elmegy az étvágyad:

két helyen 1-1 felületen penész jelenlétét, a többi halsütőben változó számban és előfordulással széklet és penész szennyezésre utaló mikroorganizmusok, illetve 5 üzletben a dolgozók „tiszta” kezén Staphylococcus aureus kórokozó baktériumok jelenlétét találták, amiről annyit kell tudni, hogy ettől van ételmérgezése az embernek.

Az ellenőröket minden helyszínre elkísérte a NÉBIH mobil érzékszervi vizsgálóállomása is, így a képzett bírálóbiztosság azonnal elvégezte a frissen sült halak érzékszervi bírálatát is.

Ha mindezek után még ennél hekket, eláruljuk, hogy a vendéglátóhelyek és azok sült hekk termékeinek pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, míg délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak.

Apropó: az megvan, hogy nem kapsz balatoni halat a Balatonnál? Kattints ide, és nézd meg, miért kazah és román halat árulnak magyar helyett a strandon!

Fotó: Nébih/szupermenta.hu