Elmossa az eső a tűzijátékot? – Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki több megyében a sok eső miatt

Elmossa az eső a tűzijátékot? – Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki több megyében a sok eső miatt

Az érintett területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső is hullhat.

Budapestre, Pest megyére, valamint Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a vasárnap folyamán várható sok zápor, zivatar miatt a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: napközben a Dunától keletre a csendesebb, tartós eső mellett helyenként dörgés-villámlás (zivatar) előfordulhat. Főként a Duna-Tisza köze északi felén és az Északi-középhegység vidékén várható területi átlagban is jelentősebb mennyiségű csapadék, de lokálisan záporból vagy zivatarból máshol is eshet hasonló mennyiség.

Emellett délután a Tiszántúlon és a főváros tágabb környezetében átmenetileg 60 kilométer/óra körül alakulhatnak a legerősebb széllökések.

Illetve beszámoltak arról is, hogy vasárnap az ország keleti felén is megszűnik a kánikula. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18-25 fok között alakul, a tartósan borult, csapadékos helyeken lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon azonban még 25 fok fölé melegedhet fel a levegő, amely késő estére 13-19 fok közé hűl le.

Az augusztus 20-ai központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője szombat délután azt mondta: a nap folyamán a friss információk, meteorológiai előrejelzések alapján döntenek szükséges-e az egyes programok módosítása. Kara Ákos tájékoztatása szerint reggel döntenek arról, hogy a délelőtti vízi és légi parádét milyen módon lehet majd megtartani, szükség esetén egyes programelemek változhatnak. Kara Ákos kifejtette: az esti budapesti tűzijátékot tekintetében is kiemelt szempont az időjárás. Az esetleges erős szél, illetve másodfokú (narancs), vagy harmadfokú (piros) riasztás befolyásolhatja a biztonságos lebonyolítást – fejtette ki.

Az Időkép tegnapi éjjeli előrejelzése szerint ma estére átvonul a front és már nem kell esőre készülni, viszont hűvös, szeles idő várható.