Nem tudtak elvonulni, ablakokban fagyoskodnak az utolsónak kelt kisfecskék

Sok az olyan későn kelt molnárfecske, mely már nem tud útra kelni, és az ablakokban könyörög egy kis melegért. Az állatvédők a bajba jutott madarak mentésére buzdítanak.

Idén nagyon hamar jött be a borongós, hűvös, esős idő – így sok fecske bajban van – írta Facebook-oldalán a Fióka és Madármentés csoport.

A molnárfecskék utolsó költéseiből származó késői fiókák nem tudtak elvonulni a szüleikkel, így sok helyütt itt ragadtak, sorsukra hagyva. Átvonuló, északról érkező fecskék is keverednek közéjük, a napok óta hűvös idő, a napok óta kisebb-nagyobb szünetekkel állandó eső, a táplálékhiány miatt ők sem tudnak vonulni. A poszt szerint van ahol még repülni sem tudó picik maradtak étlen a fészkekben.

A fecskék csapatokba verődve húzódnak párkányokra, az ereszek alatt, a házak falain, szinte fürtökben lógnak. Az utolsó költés fiókái még nem tudtak elindulni délre, nekik még nőniük, erősödniük kell az úthoz. A mostani hideg idő, a táplálék hiánya azonban pokollá teszi az életüket. Fáznak, és mivel éhesek, egyre kevesebb energiatartalékuk van, ezért keresnek menedéket az épületekhez közel.

Itt épp egy ablaknál gyűltek össze némi melegért:

Fotó: Fióka és Madármentés

Így segíts rajtuk

A molnárfecskék pillanatokon belül megtanulnak tányérból (párkányról) enni, igen adaptívak. Ott, ahol nagyobb csapat gyűlt össze, a párkányokra kihelyezett tálkákban (virágalátét, hamutartó) tegyél ki nekik lisztkukacot (állatkereskedésekben kapható, nem azonos a csontkukaccal, aminek etetése veszélyes, tilos).

Ha lehullott, átfázott fecskét találsz, vedd fel, és tedd egy kartondobozba. A doboz aljába ruha helyett papírtörlőt tegyél, előbbibe ugyanis beleakad a körme.

Egy kartondobozba 20 molnárfecske is elmelegszik egyszerre, így 2-3 napig is elvannak. Közben etesd, itasd őket, és erőre kapnak.

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson!

Kedvelj a Facebookon!
Már követem az oldalt