Brad Goldpaint: Lélekemelkedés (fotó: Csillagászat.hu)

Magyar fényképészé a világ egyik legszebb asztrofotója – mutatjuk

Szémár Ferenc munkáját választották kategóriája legjobbjának a rangos Greenwichi Királyi Obszervatórium csilagászati fotópályázatán. Szémár mellett egy másik magyar, Francsics László munkáját is díjazták a megmérettetésen.

Az évente meghirdetett nemzetközi csillagászati fotópályázat célja a világűrről készült legszebb, leglátványosabb képeket – írta a Csillagászat.hu.

A Greewichi Királyi Obszervatóriumban október 23-án megrendezett ünnepségen jelentették be az idei „Az év asztrofotósa” (Insight Investment Astronomy Photographer of the Year) pályázat győzteseit. Az idei év abszolút győztese, a 10000 fontos – mintegy 3,7 millió forintos – pénzjutalom nyertese Brad Goldpaint az Amerikai Egyesült Államokból.

Brad Goldpaint: Lélekemelkedés (fotó: Csillagászat.hu)

Égi tájképek kategóriában magyar sikert hozott a megmérettetés. Itt Szémár Ferenc az alábbi, „Cirkumpoláris” címet viselő képét választották az ítészek a legjobbnak.

Szémár Ferenc (Magyarország): Cirkumpoláris (1. hely) (fotó: Csillagászat.hu)

Holdfelvételek kategóriában is született magyar siker. Ott Francsics László „A sötét oldal” című képe a harmadik helyezést szerezte meg.

Francsics László (Magyarország): A sötét oldal (3. hely) (fotó: Csillagászat.hu)

Brad Goldpaint: Lélekemelkedés (fotó: Csillagászat.hu)