Megvan a szám: ennyi kötelező biztosítást kell fizetned jövőre

Megvan a szám: ennyi kötelező biztosítást kell fizetned jövőre

Már tegnap megírtuk, hogy rendesen megdrágul a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás, a november elején kezdődő átkötési/újrakötési kampányban már az új tarifákból kell válogatnod. Most az is kiderült, átlagosan mennyi pénzt vesz majd ki az autósok zsebéből a felsrófolt díjú kgfb.

Minderről Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója beszélt csütörtök reggel az M1-en, szavait az MTI tolmácsolta

A műsorban elhangzott, átlagosan 28 ezer forint lesz a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (kgfb) éves díja. Kiderült az is, hogy a november elején kezdődő év végi kgfb-kampányban 10-15 százalékos díjemelkedés mellett 140-150 ezer szerződést váltó gépjármű-tulajdonosra számítanak a szakértők.

Sebestyén László szerint azok az autósok, akik 2010 előtt vásárolták gépjárművüket (nagyjából minden negyedik üzembentartó) átlagosan 23-24 ezer forintot fizetnek a kötelező biztosításra, miközben az év közben szerződést kötők körülbelül 40 ezer forintos díjra számíthatnak.

A biztosítási díj mértékét sok szempont alapján alakul ki, de az egyik legfontosabb paramétere, hogy milyen besorolásban van az adott autós. A 2010 előtt szerződést kötött emberek jelentős része a legmagasabb bónuszban, a 10-es kategóriában van, ők akár 50 százalékos kedvezményben is részesülhetnek.

A végső árat azonban az autó paraméterei, a legutolsó károkozás, a lakóhely, és az életkor is befolyásolja – mondta.

A biztosítóknak november 2-ig van lehetőségük új tarifát hirdetni; a szerződést felmondani legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal lehetséges – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.