Próbáltál már –35 fokban tojást sütni? Vagy csak megenni egy spagettit? Egy francia kutató nem félt elővenni a serpenyőt az Antarktiszon, a tapasztalatairól pedig beszédes fotókat készített.
Cyprien Verseux glaciológus és asztrobiológus, jelenleg pedig a világ legeldugottabb kutatóbázisán dolgozik: az antarktiszi Concordián.
A Bored Panda szerint a bázis az év 12 hónapjából 9-en nem megközelíthető, és az itt dolgozó 13 ember sem tudja elhagyni. A kopár, sivatagszerű táj, a barátságtalan, a túlélést nem éppen segítő környezet miatt olyan érzése van az egyszeri kutatónak, mintha egy idegen bolygón lenne.
Mikor éppen nem köti le a tudósok élete, Verseux blogot ír, melyben az extrém időjárással és környezettel kapcsolatos tapasztalatait osztja meg a világgal. Leírta, ez a világ leghidegebb helye, telente van úgy, hogy mínusz 80 fok alá csökken a hőmérséklet, a levegő rettenetesen száraz, és az átlagosnál kevesebb benne az oxigén, és hónapok telnek el úgy, hogy a Nap nem emelkedik a horizont fölé.
Ha már a márciusi extrém hideg mínusz 15-20 fokok megviseltek, gondold el, hogy éreznéd itt magad. De hogy egy kis fogódzót nyújtsunk, elég megnézni Verseux fotóit, amelyeken vagy főzni próbált a szabadban, vagy megenni valamit a sarkvidék dermesztő hidegében.
Tükörtojás fagyosan:
Amikor megennéd a tésztád, de a fagy közbeszól:
Mézes kenyér újragondolva:
Vigyázz, forró! Vagy várjunk csak!