Gyomorforgató titkok derültek ki a Haribo gumicukorról

Gyomorforgató titkok derültek ki a Haribo gumicukorról

Egy német tévécsatorna riportja szerint embertelen körülmények között éhbérért dolgozó munkások és leírhatatlan állapotokban tengődő állatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy rágcsáljuk az ismert gumicukrot.

Az ARD csatorna múlt héten közölt egy riportot, melyben a 24.hu szerint megmutatták, milyen körülmények között dolgoznak a Haribo gumimacik gyártói.

A riport szerint a német vállalat lényegében éhbérért dolgoztatja a munkásokat Brazília legszegényebb régiójában.

A munkások a gumimacik előállításához kellő karnubaviaszt az ezt adó fákból állva csapolják napi 3200 forintért, és nem nyolc, hanem lényegesen több órában. Munka közben inni is alig tudnak, alig van tisztított víz, sokan a fák között, vagy a munkásokat szállító teherautón alszanak.

Az ARD riportja bemutatott egy németországi helyszínt is, a Gelita gazdaságot. Ez egy zselatint gyártó cég, többek között innen szerzi be a Haribo is a gumimacik elékészítéséhez szükséges zselatint.

Az újságírók ottjártakor a telep disznói saját ürülékükben feküdtek, soknak a testét nyílt sebek borították, olyan is volt, hogy elpusztult társaikat kerülgették, de a munkások ezzel nem foglalkoztak.

A hatalmas hullámokat vető dokumentumfilmre reagált a Haribo. A cég saját vizsgálatot rendelt el az ügyben, a riportot aggasztónak találják, és megígérték, hogy mindent megtesznek a kifogásolt körülmények rendezéséért.