Piros riasztás van érvényben hat megyére – a Katasztrófavédelem is megszólalt

Piros riasztás van érvényben hat megyére – a Katasztrófavédelem is megszólalt

A tegnapi előrejelzés után a meteorológia szolgálat továbbra is fenntartja a viharos szél veszélye miatt a fővárosra és több megyére a legmagasabb, harmadfokú, s egy megye kivételével a többi megyére is másodfokú figyelmeztetését.

Az OMSZ vasárnap hajnali veszélyjelzése szerint Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére adták ki harmadfokú (piros) figyelmeztetést a károkozó szél veszélye miatt. Az ország többi területén másodfokú (narancs), míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

A magasabban fekvő területeken és a Balaton térségében akár óránkénti 140 kilométeres széllökésekre is számítani kell. A szél valószínűleg csak az esti órákra gyengül számottevően. A nappali maximumhőmérséklet az ország délnyugati harmadán 14-18 Celsius-fok között, másutt általában 10 fok körül várható. Késő estére 4-9 fok közé hűl le a levegő.

„Épületeken belül tartózkodva gondosan ügyeljünk arra, hogy minden nyílászárót bezárjunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekeinket, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, szükség esetén pedig készüljünk fel egy esetleges áramszünetre is. Akit a szabad ég alatt ér a viharos erejű szél, semmi esetre se essen pánikba! Ha lehet, keressen védett, stabil helyet, távol a fáktól és a romos épületektől”

– írja ezt már a Katasztrófavédelem.hu a várható erős széllökések miatt.