A Facebook ex-elnöke: csak a Jóisten tudja, mit művel a Facebook a gyerekeink agyával

A Facebook ex-elnöke: csak a Jóisten tudja, mit művel a Facebook a gyerekeink agyával

Komoly kritikát fogalmazott meg a Facebook első elnöke, Sean Parker a közösségi oldal kapcsán, aki szerint az egész lájkolgatós történet az emberi pszichológia egy sebezhetőségét használja ki.

Parker szavaiból az Mfor.hu készített egy összeállítást, megjegyezvén, hogy korábban számos egykori fejlesztő és mérnök is hasonló véleményt fogalmazott meg.

A volt elnök arról beszélt, hogy a Facebook és az azt követő hasonló szolgáltatások megalkotásának célja már eredetileg is az volt, hogy a felhasználók minél több idejét és tudatos figyelmét lekössék.

Mint mondta, a posztokra érkező lájkok és kommentek dopaminlökettel jutalmazzák a felhasználókat, emiatt pedig még többet fognak posztolni, amit további jutalmazási mechanizmus követ, és már kész is a megtörhetetlen ördögi kör.

„Ez egy közösségi-igazoló visszacsatolási hurok […] pontosan olyasmi, amivel egy olyan hekker, mint én magam is, előállna, mert ezzel egy sebezhetőséget használ ki az emberi pszichológiában”

– ezt már az Index idézte Sean Parkertől, aki elismerte:

„A feltalálók, az alkotók – én, Mark, Kevin Systrom az Instagramon, mindezek az emberek – tisztában voltak ezzel. És mégis megcsináltuk.”

A témában Roger McNamee, a Facebook és a Google egyik befektetője is megszólalt. Mint mondta, a két cég vezetői jó emberek, de a jó szándékú stratégiák borzalmas, nem szándokolt következményekhez vezettek. Szavai szerint semmit sem tehetnek a kár enyhítéséért, amíg fel nem hagynak a jelenlegi hirdetési modellekkel.