Egy hóember Kékestetõn 2017. április 18-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Mínusz 20 fokot is érezhetsz a héten

Rendesen kibabrál a hőérzeteddel a hidegfrontot kísérő szél, mutatjuk, hány fokot érezhetsz a héten.

Betoppant az idei ősz eddigi legdurvább időszaka, melyet egy, a Kárpát-medencébe nagy erővel berontó hidegfrontnak köszönhetünk. Amint azt a 24.hu írta, a sarkvidéki eredetű levegő erős lehűlést okozott, a Dunántúl magasabb tájain pedig havazott is.

A portál Molnár László meteorológust idézve azt írta, a szerda hajnal ígérkezik a leghidegebbnek, egyes területeken -4 fokot mutathat a hőmérő, máshol +4 fok lehet a legmagasabb érték. A folytatásban maradnak a 0 fok körüli minimumok és a 6-8 fokos maximumok.

A lehűlést viharos szél is kísérte, ami rendesen megkavarja a hőérzetünket. A szél kedd délutánra ugyan veszít erejéből, de nem ül el teljesen, csak éppen nem 60-80 kilométer per órás lökésekkel, hanem annál valamivel gyengédebben próbálja majd lefújni a fejedet.

A szél miatt sokkal hidegebbnek fogod érezni az időt, mint amennyi valójában. Mivel a szél elfújja a tested melegét, azt a burkot, amit képezel magad körül, jobban fogsz fázni, mint ahogy tennéd azt ugyanennyi foknál, csak szélcsendes időben.

A portál szerint így alakul a hőérzeted a héten várható értékek tükrében (az alábbi értékekhez ezt a hőérzetszámító weboldalt használták a cikkben):

  • Mínusz négy fok és 70 km/órás szél esetén a hőérzet -25,2 Celsius-fok.
  • Mínusz két fok és 30 km/órás szél esetén a hőérzet -18,5 Celsius-fok.
  • Plusz hat fok és 70 km/órás szél esetén a hőérzet -9,5 Celsius-fok.
  • Plusz hat fok és 30 km/órás szél esetén a hőérzet -4,6 Celsius-fok.

Szóval teljes joggal érezheted úgy, hogy november közepén lefagy az arcod.

Egy hóember Kékestetõn 2017. április 18-án. MTI Fotó: Komka Péter