Özönvizet, szélvihart hozhat egy különleges ciklon – videó

Özönvizet, szélvihart hozhat egy különleges ciklon – videó

Trópusi tulajdonságokkal rendelkező mediterrán ciklon kialakulását prognosztizálják a szakemberek a Földközi-tengeren, mely akár 300-400 milliméter csapadékot is zúdíthat a Balkán-félszigetre.

Az Időkép szerint az ilyen ciklont medikánnak hívja a tudomány. Viszonylag ritkán alakul ki, mivel a Földözi-tengeren képződő mediterrán ciklonok általában hamar szárazföld fölé érnek, így nem tud kialakulni szervezett struktúra.

A most viszont várhatóan olyan pályamozgása lesz a ciklonnak, melynek sokáig a viszonylag még meleg tengervíz felett tartja. Emiatt kialakulhat az igazi örvénylő mozgás a magas szélességen való képződése miatt, illetve szem, és szemfal is létrejön – áll a cikkben.

A medikán károkozó széllel jár együtt, a széllökések sebessége elérheti a 120 kilométer per órát is, emellett komoly, árvizeket okozó csapadékmennyiséget is hozhat. Ezen tulajdonságok összessége szerint mindez olyan, mintha egy, az óceán felett örvénylő 1-es erősségű hurrikán lenne, de a cikk hangsúlyozza, hogy nem az, nem is lehet annak nevezni.

Az Időkép a legfrissebb modellek nyomán azt írja, hogy a szóban forgó medikán csütörtök este érheti el Olaszország déli partjait, majd pénteken és szombaton a Balkán-félsziget nyugati partvidékét ostromolhatja.

Fotó: http://wxcharts.eu

Már megérkezése előtt is már jelentős mennyiségű csapadékot okozhat a Balkán-félszigeten, elsősorban Görögország, Albánia és Macedónia lehet érintett.

A hegyvidéki területeken 100-200 mm, de helyenként akár 300-400 mm körüli csapadék is hullhat a következő napokban, melyek árvizeket, földcsuszamlásokat okozhatnak.

A 120-130 kilométer per órás széllökésekre a cikk szerint Görögország északnyugati és Albánia délnyugati partjainál lehet majd számítani.